onsdag 30 januari 2013


 Månadsbukett Januari<br /><small><b>Pris: 275:-</b></small>

Tisdagen den 29 januari 2013 
Idag fyller min kära mor år. Detta firar vi med att skicka henne en bukett blommor och lite choklad. Vad mer än att ringa kan vi göra från denna del av världen? Säkert massor men jag tror nog detta blir bra. 

Idag har vi strålande sol och jag njöt till fullo på min morgonpromenad. Jag gick och småskrattade för mig själv då jag lyssnade på SR: Jansson & Wester-program i P4. När jag ändå var vid grabbarnas skola passade jag på att handla lite grönsaker samt att testa några ord på japanska till de stackars expediterna. Dessa ler och ser alltid glada ut...undrar om de förstod vad jag sa eller ler de bara av vänlighet...tror ärligt talat mest på det sista. Fast i och för sig kan de ibland se lite bekymrade ut om de inte reda ut vad det är jag vill på engelska. Så som förra veckan då jag skulle köpa soya och chili- vitlökspasta till mina dumplings. Den stackars expediten trippade snabbt iväg och hämtade sin chef. Denna man blev riktigt bekymrad då han uppfattade det som om jag trodde jag skulle koka dumplingen i soyan. Det tog ett tag innan han förstod att jag ville ha soyan att dippa dem i. Det var värt mycket att se hans lättade blick över att jag inte var fullt så dum som han kanske trodde i början...

Idag blir det åter dumplings då vår son Helmer var helt lyrisk över hur goda dumplings hans mamma lyckas åstadkomma. Snygga kanske de inte blev men vad gör man då jag inte lyckades få tag i en kavel. Fast jag måste säga att de trots allt blev helt ok även utseendemässigt för att vara första gången och med de redskap jag har att tillgå. Dagens fyllning är följande....

 

Detta är grunden. Ska bara tillsätta köttfärs, ev ägg och mer kryddor i rörorna innan de packas in i små knyten. Vad de innehåller? Svamp, vitlök, persilja, lök, olika sorters sesamsfrön, chile, citrussoya, kryddor, en slags kål som jag hittade i grönsaksdisken samt lite böngroddar. Den andra: morötter, vitkål, lök, paprika, soya, kryddor mm. Det är lite pilligt jobb men värt besväret. Nu har jag även införskaffat en kavel.
Troligen hinner jag med detta innan det är dags för min andra japanska lektion.
Hoppas innerligt inte det kommer vara lika tungt som förra gången. Sitta i en och en halv timme och känna sig fullständigt blåst. Jag fattade/förstod inte många ord vill jag lova. Inte nog med att lektionerna hålls på engelska utan läraren började direkt prata japanska som om det vore helt självklart att man redan kan japanska. Har jag missat något? Det stod nybörjarkurs... Ja ja... jag får göra så gott det går.  Igår kom Jessie över och vi pluggade ihop över en kopp kaffe och lite lunch. Vi höll på i drygt 4 tim och var ganska strikta. Det var inte bara fika och mat utan ganska mycket pluggande också...
 

Funderar på om det är lättare att lära sig alfabetet om jag färgsätter de olika tecken med olika färger. Jag har nu knappt två timmar på mig att försöka plugga in en massa hälsningsfraser samt 46 tecken.  Jag har pluggat en massa timmar den gångna veckan men ytterst, ytterst lite har fastnat. Jag går omkring med en lapp och går i min ensamhet och rapplar japanska fraser. Stor risk att jag blir intagen på en psyk-mottagning. Ensam kvinna från västvärlden som yrar omkring gata upp och gata ner och säger : Hej, godnatt, kan du lyssna, kan du se, jag hör, jag ser, tack, tack så mycket, kan du memorera detta, jag går nu och kommer tillbaka, osv osv. Jag inser ju själv hur oroväckande detta ser ut.
  
Nu tar jag en paus och återkommer senare för att skriva klart detta inlägg.  

Resultatet av mina egen kombinerade dumplings. En japan eller kines kanske inte skull godkänna dem men goda blev de. Till och med Alfred vill ha dem i lunchlådan i morgon. Det är ett betyg man får känna sig nöjd med.


Jag har nu haft ännu en japansk lektion och inser att detta mäktar jag bara inte med. Som sagt var VARFÖR ska de som redan läst japanska envisas med att gå NYBÖRJAR-kurser??? Kan någon förklara det för mig? Nä det blir till att lägga ner och komma igen EFTER att jag redan lärt mig språket.....Låter ologiskt men så får det bli. "Kommunen" har ju japanska för invandrare så jag får väl börja i den änden. Kan ju bli intressant.

En ny betraktelse: Varför finns det så extremt många trafikvakter så fort man är i närheten av ett nybygge? Det kan vara upp till 10-15 st som håller koll på lastbilar, barn, vuxna och allt annat i närområdet som kan upplevas som en riskfaktor. Det är ett bygge utanför vårt hus som ligger vid en återvändsgränd. Trots detta finns minst 2 vakter. Till och från skolan står det 4 st som ser till att vi kommer över vägen som inte är speciellt trafikerad. Fast det känns ju tryggt och trevligt. Kanske skulle kunna få låna med en till att stå utanför skolans övergångsställe....

Betraktelse 2:  Hur har de fått upp denna kran som tydligen används vid fönsterputsning. Hur lång tid tar det att få alla rutor rena? Hur ofta sker denna procedur? Kanske skulle starta en fönsterputsar-firma. Underlag finns ju....Fast man kanske inte ska lida av svindel...

Nä nu är det i det närmsta midnatt på denna sidan av jorden och jag ska krypa till kojs. I morgon blir det nog till av avregistrera sig på kursen och istället ta det lugnt och njuta av landet och dess invånare. Språket kanske fastnar lättare efter att vi bott här ett tag. Sedan måste ju jag alltid prata med allt och alla så det kanske ger sig med tiden.



        

5 kommentarer:

  1. Hej Nella!!!! Låter fantastiskt! Ha det så bra där borta! Här regnar det och blåser det men det är bara att bita ihop. Snart kommer våren!
    kram Cathrine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Cathrine, Det är synd att klaga över livet här i Japan. Jag stortrivs och resten av familjen ser ut att göra det samma. Solen strålar och jag ska nu åter ge mig ut för att njuta av strålarna. Ha det gott. Kram P

      Radera
  2. Vad du är flink med dumplingarna! Vi har gjort egna men fuskat med färdigköpt deg. Hälsa resten av din flock! Kram Nina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nina du vet att degen är löjligt lätt att göra själv. Den består av endast vatten och vetemjöl. Knåda ihop till en smidig deg och ställ den i kylen. Låt vila en timme eller mer.

      Radera
  3. Hej, ingen fusk här inte utan allt är gjort från grunden.
    Har nu gjort dumplings under dagarna/kvällarna tre så nu finns det ett lager i frysen. Perfekt då man måste ha matlåda var dag till killarna. Tänk vad bra det är med den svenska skolmaten trots allt. Något många borde ha i åtanken då de klagar över maten. Alternativet är det jag nu håller på med och det är inte att rekommendera. Vilken tid det tar. Ha det så gott och hälsa familjen. Kram Petronella

    SvaraRadera