Måndagen den 3 februari 2014
Idag är det "Setsubun" - Bön-kastningsceremoni". Jag har fått ett set med böner och en djävulsmask av en väninna idag så vi kan utföra ceremonin. Det hela går till så att en familjemedlem tar på sig masken. Vanligtvis mannen, sedan kastar man rostade bönor på honom. Man ska också kasta bönor ut från husets alla öppningar, fönster och dörrar, samtidigt som man skriker ""Oni wa soto" ( "ut med ondskan") Sedan gör man samma procedur men kastar då in bönor och skriker "Fuku wa uschi" ("in med lyckan") .
Denna dag ska man även äta lika många bönor som man är gammal. Jag kommer alltså få äta 47 st. Detta för att hålla sjukdomar ifrån sig under kommande år. Hoppas de är goda. Det kommer dock bli svårare för mig att mumsa i mig en sjögräsrulle som också hör till traditionen. Denna rulle är mycket större än normalt. Jag skulle uppskatta den som 18-20 cm lång och 5 cm i diameter. De innehåller ris samt div annat såsom fisk, ägg, grönsaker, rom etc inrullat i svart sjögräs. Jag har ännu inte riktigt lärt mig att uppskatta sjögräs men äter det om jag "måste". Denna rulle ska man äta vänd i ett speciellt väderstreck under tystnad samtidigt som man ska önska sig något och sedan vända sig åt ett annat redan förutbestämt håll. I år tror jag det var norr och sedan sydväst. Inte ett ljud under tiden proceduren pågår får man knysta om ens önskan ska gå i uppfyllelse.
Många tempel bjuder in kända personer att deltaga i denna ceremoni. Kändisarna kastar ut bönor som besökarna fångar upp. De äter sedan lika många bönor som de är gamla. Michael hade bekymmer över sin farmor förra året då hon var över 90.
Jag tror dock inte vi kommer besöka något tempel idag. Vi kommer nog ha fullt upp med alla bönor som ska slängas både in och ut ur vårt hus. Har räknat att vi har över 20 fönster och dörrar som bönor ska passera. Efter allt kastande blir det till att knapra i oss både bönor och ev en sjögräsrulle sk "norimaki". Troligen får vi även ta en sväng med dammsugaren efter. Eller hur gör man ??? Dammsuger man då upp den kommande lyckan? Får nog höra av mig till någon av japanskorna så jag inte går och förstör hela proceduren med ett så ödesdigert tilltag som att städa.
I lördags var vi ett gäng på 23 personer som hyrt buss för en dag. Vi var iväg på jordgubbsplockning ala Japan. Till en kostnad av ca 100 kr/person får man efter instruktioner, tvätta händer, veta vart man kastar skräp, i vilka rader man får plocka, vad sorterna heter och dess karaktärsdrag mm, mumsa i sig jordgubbar under 40 min. Inte plocka och ta med sig endast äta. Intressant upplägg.
( en salig blandning av nationaliteter; Italienare, Amerikaner, Taiwan/Brasilianare, Svenskar, Japaner samt Koreaner ingick i vårt "gäng")
Jordgubbarna var bamsestora och extremt lättplockade då de växer i uppbyggda bäddar. Här skulle det inte vara svårt att få ihop 20-30 liter. Men inte då...Aja baja.... Man får dock köpa med sig små askar med jordgubbar, kakor, sylt odyl om man vill från deras butik men inte plocka med sig hinkvis som vi är vana vi.
Nu kan vi njuta av jordgubbssäsongen här och förhoppningsvis kommer den vara kvar då vi kommer till Sverige i sommar. Säsongen här börjar så smått i december och håller på fram emot slutet av februari, början av mars. Detta har inneburit att Helmer fått jordgubbstårta på sin födelsedag de sista två åren. Vilken lycka!
Efter jordgubbsplockningen lekte barnen av sig innan vi begav oss iväg till en fisk- och skaldjursbarbecue- restaurang vid vattnet där Chiyoe bokat bord åt oss.
Fisken och skaldjuren var lite för "färska" för min smak. En hel del levde då de lades på grillen. Vår familj undvek dock dessa och föredrog att ta de som livsanden redan lämnat. Jag vet att detta är dubbelmoraliskt. De levde säkert inne i köket men vi slapp i alla fall beskåda deras sista "andetag" på grillbädden. Hur som helst så var det supergott och trevlig miljö. Jag skulle mer än gärna återkomma och botanisera mer i utbudet. Ögonen orkar ju mer än magen så vi lämnade restaurangen proppmätta.
( silen är som skydd för att musslan inte ska "hoppa" av grillen )
Restaurangen hade även en delikatessbutik där man kunde handla med sig fisk och skaldjur mm hem. De sålde bla torkade små krabbor som man äter som snacks till ölen. Man kanske inte ska låta krabborna på västkusten återvända till havs efter barnens årliga krabbfiske. Hädanefter kanske man ska ta till vara på dessa, i japanernas tycke, delikatesser.
Japaner äter många skaldjur med skalet kvar. Jag föredrar att skala mina räkor samt endast äta inkråmet av krabborna. Har dock provat den japanska varianten och det funkar i vissa lägen. Fast de måste vara rejält rostade/torkade. Sedan blir det ingen räkfrossa som i Sverige utan efter en till två är man ganska nöjd. Med andra ord riktigt ekonomiskt försvarbart.
På hemvägen gjorde vi ett besök i German Village som är en extrem stor park där barnen kunde leka runt. Här har de också mängder av ljusslingor, värre än Amerikanerna. Vi gav oss iväg hemåt precis då de började tända upp hela parken. Anledningen var att vi skulle hinna hem innan 19.30 eftersom vi hyrt bussen tills dess. Vår familj hade tänkt komma hit runt jul men utan bil är det lite krångligt. Nu har vi varit här och är nöjda så. Kan hända att vi återkommer innan vi lämnar Japan för gått.
Vi tog även en rastpaus mitt ute i Tokyo Bay där bron går över till en extremt lång underhavs tunnel på vägen hem. Här fanns ett flertal restauranger ,en del butiker samt en härlig utsikt om än aningen kyligt. Under dagen hade vi haft runt 16 grader varmt så kontrasten blev stor. Vi passade på att ta en kopp kaffe samt fotograferade lite innan vi åter gav oss iväg mot Tokyo.
Lördagen var en riktigt lyckad dag och jag måste tacka Chiyoe och Miho som gjort den möjlig. Själva hade vi nog inte lyckas hyra buss och gett oss ut på detta äventyr.